– villanyszerelés felsőfokon

Villanyszerelés

Régen még nagyon egyszerű volt a helyzet. Egy kapcsoló az ajtó mellett, egy-két dugalj szobánként és kész. A modern elektromos tervezés manapság lényegesen összetettebb és ezért gondos tervezést kíván. Ehhez szeretnénk segítséget adni, kedves olvasónk...

Első lépésben vegyük számba elektromos készülékeinket, készítsünk listát! Gondoljuk végig, hogy helyiségenként milyen világítást szeretnénk alkalmazni, majd beszéljük meg a villanyszerelővel, tervezővel, akik további segítséget is tudnak nyújtani!

Nagyon fontos, hogy helyesen mérjük fel, hány dugaljra van szükségünk. Figyeljünk arra is, hogy utólagos bővítéseket és változtatásokat végre lehessen hajtani! A gyerekek - és nemcsak a sajátjaink - az egész lakásban játszanak. Gondoljunk ezért a gyermekvédelemmel ellátott dugaljakra és ne csak a gyerekszobában!

A villanyszerelés már kevés pénzből is megoldható, az olyan villanyszerelés azonban, amely teljes körű szolgáltatást nyújt, az építkezés költségének 10 -12%-ába kerül.

Nagyon lényeges a villamos hálózat előre történő (erős-, és gyengeáramú hálózat) megtervezése, illetve leeggyeztetése.
A szakmai előírásoknak megfelelő és jól átgondolt villamos hálózat, hosszú távra biztosítja a biztonságos üzemeltetést.

A kivitelező kiválasztásánál ne csupén a végösszeget nézzük, hanem azt is nézzük meg mit tartalmaz a költségvetés mennyiségi része. Hisz ugyanannyi lámpatest, kapcsoló, dugaszolóaljzat, stb. esetén az összekötő villamos hálózat kiépítésénél kevesebb anyaggal, szakszerűtlen munkával, harmadába kerülhet a létesítmény villanyszerelése.

Ennek tipikus formai megjelenése: a dugaszolóaljzatok felfűzése (szerelvény csavarjánál van kötve), áramkörönként kevesebb (1 fázisú áramkörnél a második áramkörnél csak egy vezetékkel) vezetéket visznek el, elmenő vezeték pl. 2,5mm2 Mcu vezetéket kötnek össze 1,5mm2 Mcu vezetékkel, nyomvonal vezetés össze-vissza, több áramkör vezetéke egy csőben, erős-, és gyengeáramú vezetékek közös csőben, EPH hálózat kialakításának hiánya, sodrott kötések alkalmazása...és így lehet tovább folytatni.

Ennek ellenére mondhatjuk, hogy a hálózat működik. Kérdés meddig?!
Könnyű bebizonyítani, ha a silány szakmai munkát összehasonlítjuk a minőségi munkával, mennyiségekre lebontva, arányosítva, minden esetben az olcsó végösszegű silány munka lesz a drágább.

Legyen Önnek is a legfontosabb a minőségi munka, és csak utána foglalkozzon az árral!

vissza a főoldalra


Bakos Róbert Elérhetőség:
Robivill Kft., Bakos Róbert ügyvezető, mobil: 20/4292-113
Iroda: 6000 Kecskemét, Szolnoki út 33., telefon,fax: 76/329-522, mobil: 20/3186-091, email: robivill@robivill.hu

Antispam