– villanyszerelés felsőfokon


Tanácsok villamoshálózat tervezéshez

Konyha

Alapszabály: étkezőasztal nélküli konyhába 7-11 földelt dugaljat tervezzünk, étkezős konyhába legalább 8-12 db szükséges.

A konyha használhatóságának érdekében fontos, hogy megfelelő számú áramkör legyen: Gondoljunk arra, hogy szinte minden háztartási géphez, a hűtőszekrénytől a kávéfőzőig, külön dugalj kell. A villanytűzhelynek, mosogatógépnek pedig egy-egy független áramkör szükséges! A mennyezeti világítás összetettségének megfelelően egyszerű vagy sorozatkapcsolót kell betervezni.

Lehetséges készülékek: elektromos tűzhely, szagelszívó, sütő, mikrohullámú sütő, mosogatógép, hűtő-fagyasztógép, grillsütő, olajsütő, melegítőlap, univerzális konyhagép, habverő, konzervnyitó, gyümölcscentrifuga, elektromos kés, szeletelőgép, kenyérpirító, kávéfőző, vízforraló, forró víztárolós vagy átfolyós vízmelegítő, hulladékőrlő (konyhamalac), egyéb.

Előszoba

Alapszabály: 3 m hosszig 1-3 db földelt dugaljat, ennél hosszabb helyiségeknél 2-4 db dugaljat célszerű betervezni!

A tervezés mindig az alaprajz, nagyság, illetve az ajtók, valamint a mennyezeti és fali világítások figyelembevételével történjen! Ügyeljünk arra, hogy az átjárási területeken a lámpák kapcsolói minden irányból jól elérhetők legyenek, vagy válasszunk olyan mozgásérzékelőt, mely minden mozgásra reagál, és önállóan kapcsolja be és ki a lámpákat!

Az áramkörelosztót célszerű az előtérben, a folyosón, ill. az előszobában elhelyezni. A kapuban elhelyezett automatikusan bekapcsolódó lámpa biztonságot és kényelmet nyújt az egész családnak.

Lehetséges készülékek: mennyezeti vagy fali lámpák, porszívó, képvilágítás, egyéb.

Nappali

Alapszabály: Legfeljebb 12 m2 alapterületű szobákba 4-8 db dugaljat tervezzünk, 20 m2-ig 5-10 db-ot, 20 m2 felett pedig 6 -12; db földelt dugaljat szükséges!

A lakótér különösen átgondolt villanyszerelést igényel: Mivel itt az elektromos áramon kívül a TV antenna, telefon,számítógép hálózat, hifi- házimozi rendszerek is a fali dobozból csatlakoztathatók. A kábelek régebben az egész szobát összevissza behálózták, manapság már láthatatlanul, a falban futnak; a drága Hi-Fi és TV berendezésekhez van már túlfeszültség-védelemmel ellátott földelt konnektor, amely véd az olyan káróktól, mint pl. a villámcsapás.

A középső mennyezeti kivezetés - ami régebben a világítás egyetlen forrása volt - már a múlté. Az ülőgarnitúrát, az étkezőt manapság már nem a szoba közepére helyezik. A hangsúly inkább a helyi megvilágításra helyeződik át, a mennyezet-, fali-, álló- és asztali lámpák kombinációja otthonosságot és megfelelő megvilágítást eredményez. A fényerő-szabályozók segítségével a megvilágítás távirányítással is szabályozható.

Lehetséges készülékek: csillár, fali lámpák, állólámpák, asztali lámpák, szekrény- és vitrinlámpák, Hi-Fi, TV, videó, hangszórók, porszívó, akvárium, karácsonyfalámpák, egyéb.

Étkező

Alapszabály: 8 m2 alapterületig 3-5 db földelt dugalj, 12 m2-ig 5-7db, 24 m2- g 7-11 db szükséges. Itt ugyanazok az irányelvek érvényesek, mint a nappaliban. A világításhoz fényerőszabályzót is lehet tervezni.

Lehetséges készülékek: csillár, fali lámpák, állólámpák, asztali lámpák, bútorvilágítás, porszívó, asztali grillsütő, tányérmelegítő, szellőztető, egyéb.

Gyerekszoba

Alapszabály: Feltétlenül gyermekvédelemmel ellátott dugaljakat szereljünk fel! 9 m2 alapterületig 4-5 db, 12 m2-ig 6-7db, ennél nagyobb helyiségbe pedig 8-10 db földelt dugalj szükséges.

A gyermekek nem ismerik azt a veszélyt, amit az áram jelenthet számukra. Ezért mindenképpen gyermekvédelemmel ellátott dugaljakat kell felszerelni! A legjobb az egész házba ilyeneket betervezni.

Lehetséges készülékek: Hi-Fi; TV, videó, computer, nyomtató, óra, rádiós ébresztő, éjjeliszekrény lámpa, csillár, íróasztali lámpa, porszívó, egyéb.

Hálószoba

Alapszabály: 9 m2 alapterületig 4-5 db, 12 m2-ig 6-7 db, 24 m2-ig 8-10 db földelt dugalj szükséges.

Igény szerint az ágy mindkét oldalára betervezhetünk ikerkapcsolót: melyből 1-1 olvasó lámpát működtethet az ágy mindkét ?lakója? a másik kapcsolóval pedig a bútor-, szobavilágítást, hangulatfényt, lehet lekapcsolni, esetleg a TV-t áramtalanítani.

Lehetséges készülékek: csillár, fali lámpák, állólámpák, éjjeliszekrény lámpa, óra, rádiós ébresztő, bútorvilágítás (!), Hi-Fi, TV, videó, telefon, porszívó, egyéb.

Iroda, Dolgozószoba

Alapszabály: 9 m2 alapterületig 5-6 db, 12 m2-ig 6 -8db és 20 m2 alapterület esetén 8 -10 földelt dugaljat tervezzen be ,s ne feledkezzen meg a számítógépes hálózatról sem!

A kommunikáció és adatfeldolgozás új eszközei nagyon költségigényes beruházások. A dugaljak sokasága mellett biztonságos üzemeltetés és értékmegőrzés is szükséges. Ezért feltétlenül ellátott földelt dugaljakat tervezzünk!

Lehetséges készülékek: csillár, fali lámpák, állólámpák, íróasztallámpa, telefon, telefax, üzenetrögzítő, fénymásoló, számítógép, monitor, nyomtató, Hi - Fi, TV, videó, porszívó, egyéb.

Háztartási helyiség, Mosókonyha

Alapszabály: 6-8 földelt dugalj, külön 1-2 független áramkör! A dugaljak tervezésénél ugyanazok a javaslatok érvényesek, mint a konyhánál.

Lehetséges készülékek: automata mosógép, szárítógép, vasalógép, vasaló, porszívó, varrógép, hűtő/fagyasztógép, rádió, egyéb.

Fürdőszoba

Alapszabály: A fürdőszoba nagyságának megfelelően 3-5 db földelt dugalj szükséges. Ablak nélküli fürdőszobáknál a szellőztető kapcsolását a világításhoz kell kapcsolni, továbbműködéssel!

A fürdőszobában vagy zuhanyzóban Fírelét mindenképpen tervezzünk! A világításhoz egy mennyezet kivezetés és a nagyságtól illetve felszereléstől függően több fali kivezetés szükséges. Ha nincs külön mosókonyha vagy a készülékeket nem külön helyiségben helyezzük el, akkor a mosógéphez és szárítógéphez való csatlakozókra (független áramkör) is gondolnunk kell.

Lehetséges készülékek: elektromos fogkefe, szájzuhany, borotva, hajszárító, hajsütővas, mosógép, szárítógép, egyéb.

Wc

Alapszabály: Ablak nélküli WC-nél mindig gondoljunk arra, hogy a szellőztető kapcsolását a világításhoz kell kapcsolni, továbbműködtetéssel!

A világításhoz egy kimenet szükséges a mennyezetre, vagy a falra. Ha vendég WC-ről van szó, esetleg mosdóval, akkor még 1-2 dugalj is szükséges. Az épület belsejében elhelyezkedő WC helyiségeknél a szellőzésről is gondoskodni kell. Ha a melegvíz szolgáltatás nincs egyéb módon megoldva, egy vízmelegítő készülék felszerelése is szükséges lehet.

Pince

Alapszabály: A helyiség funkciójától és nagyságától függően 4-6 aljzatot tervezzünk be!

Szellőztethető és fűthető pincék szerelvényezésénél ugyanúgy járjunk el, mint normál lakóhelyiségeknél. Más pincehelyiségeknél azonban legyünk tekintettel a nedvességre és falon kívüli típusokat tervezzünk be! Ha az antennaerősítőt esetleg a pincében helyeztük el, akkor ahhoz is gondoljunk egy dugaljra. A kihasználtság fokától függően gondoljunk több csatakozási helyre, világításhoz stb.

Lehetséges készülékek: mennyezeti lámpa, fali lámpa, elektromos szerszámok, szellőztető, mosógép, szárítógép, vasalógép, hűtőláda, egyéb.

Hobbiszoba, Garázs

Alapszabály: alapterület függvényében 5-7 db földelt dugaljat kell terveznünk! Igény szerint a 3 fázisú csatlakozásról sem feledkezzünk meg! Új ház építésekor, már a tervezésnél figyelembe kell venni kellő számú dugaljat, hisz rengeteg a barkácsgép. Ha a garázsajtó elektromosan működik, ehhez is szükség van csatlakozóra.

Lehetséges készülékek: elektromos kapu, mennyezeti lámpa, fali lámpák, munkapad megvilágítás, kézi lámpa, fúrógép, csiszológép, fűrész, körfűrész, forrasztópáka, rádió, szellőztető, házi telefon, akkumulátortöltő, egyéb.

Erkély, Külső tér

Alapszabály: 3 m szélességig 1-2 vízmentes dugalj szükséges. Ennél szélesebb erkélyre, vagy teraszra 2-3 db. A világításhoz tervezzünk be még 1-2 csatlakozási lehetőséget!

A kültéren csak vízmentes falba szerelhető, vagy falon kívüli termékek jöhetnek számításba. Ha belülről kapcsolhatóak a dugaljak, védelmet nyújtanak a jogtalan használók ellen.

Gondoljunk a mozgásérzékelők alkalmazására is, amelyek biztonsági felszerelésként is jó szolgálatot tesznek. Az automatikusan kapcsolt fény a ház körül nagyon praktikus, és a hívatlan vendégeket is távol tartja.

Lehetséges készülékek: külső lámpák, parti-lámpák, napernyő, elektromos grillsütő, fűnyíró, elektromos sövénynyíró, karácsonyfalámpa, egyéb.vissza a főoldalra


Bakos Róbert Elérhetőség:
Robivill Kft., Bakos Róbert ügyvezető, mobil: 20/4292-113
Iroda: 6000 Kecskemét, Szolnoki út 33., telefon,fax: 76/329-522, mobil: 20/3186-091, email: robivill@robivill.hu

Antispam