– villanyszerelés felsőfokon

Tanácsok építkezéshez

Soha ne csak az árat nézze egy árajánlatban, hanem figyeljen arra is mit tartalmaz. Itt most a villanyszerelésről és egyéb elektromos dolgokról lesz szó. Az olcsóbb lehet, hogy utólag a duplájába kerül.

Miért? pl: ha az elektromos tervezésből kimaradnak olyan berendezések, mint a telefon, televízió, klíma, kapunyitó, kaputelefon, kertivilágítás, antenna csatlakozás, parabola antenna, a villámvédelem, a garázslejáró jégmentesítő fűtése, a medence áramellátása, vagy egy külső csatlakozása a fűnyírónak, kerti-tó fűtésnek, díszvilágításnak. Ezeknek az utólagos kialakítása sokkal többe kerül, nem beszélve a kellemetlenségekről.

Megvésni a frissen festett falat, felásni a szép pázsitot, jajj ne.
Ha többszintes az épület, érdemes a felső szint bejáratánál a felső szinthez tartozó biztosíték táblát elhelyezni, Ez segít a hibakeresésben, és nem kell lejönni ha egy biztosítékot vissza kell kapcsolni.

Jó ha a szintek között, egy belső házitelefon részére is építünk ki vezetéket.
Ha több számítógép is fog üzemelni, érdemes gondolni azok hálózatba kapcsolására is, tehát érdemes hálózatot kiépíteni. Az hogy esetleg videó kaputelefon lesz már lassan megszokott.

Ami lényeges lehet, hogy nem elég a tv részére egy koax kábelt kiépíteni, hanem ahány csatlakozás annyi különálló kábelt kell, egy nagyméretű dobozba a becsatlakozáshoz elvinni, ott egy elosztót kell felszerelni, csak így biztosítható a megfelelő vétel.

Jó üzemi földelést igazából vasbetonalap földelővel lehet elérni, ami az érintésvédelem alap pillére. A megfelelő értékű földelés földelési ellenállás értéke elő van írva, ezt műszeres vizsgálattal lehet ellenőrizni. Az érintésvédelmi rendszer kiépítése esetén - Nullázás, Egyenpotenciálrahozás és Áramvédő kapcsoló beépítése a javasolt megoldás. Erről minden esetben a kivitelező írásos nyilatkozatát célszerű beszerezni az utólagos problémák elkerülése végett.

A különböző átvezetéseket már a zsaluzásnál célszerű kialakítani. A monolit szerkezetekbe már előre el lehet helyezni (MÜ-I, lépésálló gégecsöveket, Symalen csöveket, stb. erősáramú és gyengeáramú hálózat számára) a védőcsöveket, ezzel lehet csökkenteni a munkadíj költséget is.Villanyszerelés előtt tanácsoljuk:

Az építész tervek elkészülte után célszerű kiválasztani a megfelelő villanyszerelőt.

A villamos hálózat kialakítását bízhatjuk villamos tervezőre is, de ha megfelelő jó villanyszerelőt találunk, akkor a tervezői költséget is spórolhatjuk.

Az elképzeléseinket az alaprajzba berajzoljuk, igényinket papírra írjuk. Ezután keresünk jó referenciákkal rendelkező villanyszerelőt és árajánlatot kérünk. A megbeszélés során a villanyszerelő hasznos tanácsokat tud adni az erősáramú és gyengeáramú hálózat vonatkozásában. Így az építtetőnek módjában áll a saját igényeinek megfelelő villamos hálózatra ajánlatot kérnie. Az árajánlat mindig tételes legyen, külön az anyagköltség, és külön a munkadíj, egységekre bontva.

Célszerű regisztrált vállalkozót felkérni a kivitelezésre, mert a fogyasztásmérő hely kialakítását, áramszolgáltatói ügyintézéseket is el tudja végezni.

A kőműves munkák megkezdése előtt legyen kiválasztva a villanyszerelő, így a munkák ütemezésében már össze lehet hangolni a munkavégzéseket.

Az elkészült munkákat eltakarás előtt célszerű videóra, fényképre rögzíteni.

A kivitelezés befejezésekor ragaszkodni kell a műszeres vizsgálathoz és a szükséges bizonylatok átadásához.vissza a főoldalra


Bakos Róbert Elérhetőség:
Robivill Kft., Bakos Róbert ügyvezető, mobil: 20/4292-113
Iroda: 6000 Kecskemét, Szolnoki út 33., telefon,fax: 76/329-522, mobil: 20/3186-091, email: robivill@robivill.hu

Antispam