– villanyszerelés felsőfokon

A split-klímák típusai

Oldalfali

Előnyök: Olcsó, nagy tömegben gyártott és eladott készülék. Oldalfalra szerelhető, nem foglal alapterületet. Utólag szinte bárhol kis átalakítással felszerelhető.
Hátrányok: Belsőépítészetileg befolyásolhatja a helyiség megjelenését. Viszonylag kis teljesítményű. Esetenként a helyiségben tartózkodókra fújja a hideg levegőt. Csak oldalfalakon helyezhető el, nagy terek esetén ez egyenetlen hőmérséklet-eloszlást jelenthet. Kevés a kiegészítő, egyedi igények kielégítésre nem alkalmas.

Hőszivattyús

Átmeneti időben ha a külső hőmérséklet nem haladja meg 0 °C (illetve -10 °C ez gyártmánytól függő) inverteres -15 °C alkalmazható gazdaságosan fűtésre. Általában 2,7-3,2-szeres fűtési teljesítmény adható le a felvett elektromos teljesítményhez képest. A hűtőköri folyamat egy váltószelep segítségével megfordul, a beltéri egység ennek megfelelően fűteni fog, míg a kültéri egység a környezetet hűti. Ezen készülékek mellett a magyarországi klímaviszonyok miatt szükséges hagyományos fűtést is alkalmazni.

Inverter

A hűtendő helyiség pillanatnyi teljesítményigényének megfelelően szabályzott a kültéri egységben a kompresszor fordulatszáma. Az alacsonyabb teljesítményigénykor alacsonyabb a kompresszor fordulatszáma, ennek megfelelően alacsonyabb az elektromos fogyasztása, mivel a kompresszor fordulatszámának csökkentésével jelentősen csökken az energiafelvétele és a zajszintje is. Az inverteres szabályzóval ellátott készülékek további jellemzője a magas COP-érték is. A legkorszerűbb szabályzási mód, mellyel akár 40%-os üzemeltetési energia-, vagyis költségmegtakarítás is elérhető. A beállított belső hőmérsékletet sokkal pontosabban lehet tartani, mint a hagyományos Be/Ki kapcsolásos kompresszorszabályzással, ugyanakkor a meleg helységet kb. 2/3 annyi idő alatt hűti le, mint a hagyományos készülék. Akkor érdemes alkalmazni, ha a split-készüléket viszonylag sokat járatjuk, ekkor ugyanis a megtakarított elektromos energia árából 1-2 éven belül megtérülhet a többlet ráfizetés, amennyivel többe kerül egy hagyományos készüléknél. Inverteres klima berendezések előnyei a ki-be kapcsolós gépekkel szemben.

Az inverteres szabályozást legegyszerűbben az autó gázpedáljához lehetne hasonlítani. Ha gyorsabban akarok menni jobban nyomom, ha lassabban kevésbé nyomom a gázpedált. Az inverteres klimaberendezésnél nincs a szokásos 15-20 Amperes indítási áramlökés-lassú felfutással indul- ezért a régi és a panellakások viszonylag gyenge villamos hálózata is képes a készülék kiszolgálására ezért nincs szükség a költséges átkábelezésre illetve a nem túl esztétikus hosszabbító használatra a lakáson keresztül.

Az invertertechnológiával működő klímaberendezés mindig csak annyi villamos energiát vesz fel a hálózatból amennyi a felmelegedés leküzdéséhez szükséges, ezért a villamos energia megtakarítás akár 40% is lehet. Ha felmelegedett lakásába érkezik haza az inverter képes lényegesen nagyobb teljesítmény leadására késztetni a berendezést-kb.125%-ra túlpörgeti- ezért gyorsabban képes lehűteni a felmelegedett lakást, mint hagyományos elődje.

Az alacsonyabb terheléssel való üzemelés következtében mérséklődik a klímaberendezések használatakor jelentkező levegőkiszáradás -effektus, ezért légzőszervi megbetegedésben szenvedők részére jelentős könnyebbséget jelent a páradúsabb levegő. Ezen kívül a relatív magas elpárolgási hőmérséklet miatt sokkal kevesebb energia fordítódik a nedvesség kicsapatására. Javítja az érezhető teljesítmény-relatív teljesítmény hányadosát. Nem utolsó sorban a lecsökkent cseppvíz kiválasztás miatt jelentősen csökken a beltéri egységben és a cseppvízcsőben a gombásodás veszélye. Legionella kockázat. Felépítéséből adódóan, ha a helységhőmérséklet közelít a beállított értékhez a készülék, elkezdi csökkenteni a leadott(ezáltal a felvett) teljesítményét, a hőmérséklet csökkenés lelassul ebből adódóan a helységben a hőmérséklet közel állandó értéken marad, -pontos teljesítményszámítás esetén ha a beáramló hőmennyiséggel egyensúlyt tart a gép teljesítményével- megszűnik a ki-bekapcsolós gépekre jellemző nagy hőmérséklet ingadozás. A folyamatosan alacsony teljesítménnyel való üzemeltetés sokkal kevésbé veszi igénybe a készülék mozgó-kopó alkatrészeit, mint az állandó ki-bekapcsolás ezért az inverteres klímaberendezés várható élettartama sokkal hosszabb a hagyományos készülékeknél.

Inverteres technológia

A klímakészülékek többnyire csak részleges terhelés alatt üzemelnek, mivel a komfortos hőmérséklet fenntartásához a maximális teljesítmény töredéke is elég. A hagyományos berendezések nem képesek a teljesítményük növelésére vagy csökkentésére, hanem folyamatosan ki- és bekapcsolják a meghatározott sebességen működő kompresszort. Az inverter ezzel szemben olyan szabályozó, amely ideális sebességre kapcsolja át a kompresszort: alacsonyabb fordulatszámon működteti, ha éppen nincs szükség nagyobb teljesítményre a megfelelő mértékű hűtéshez.
A technológia főbb előnyei: Jelentősen csökken a zajszint. Az inverteres készülékek magasabb energiaosztályba tartoznak, akár 30%-os üzemköltség-megtakarítás is elérhető velük.
A helyiséget jóval rövidebb idő alatt hűtik le, mint a hagyományos készülékek. A beállított belső hőmérsékletet sokkal pontosabban lehet velük tartani.
Akkor érdemes ilyet választani, ha a készüléket viszonylag sokat járatjuk; a megtakarított energia árából megtérül a készülékbe fektetett értéktöbblet.

Az inverteres légkondicionáló inverter áramkörrel alakítja át a tápellátás váltóáramát egyenáramra, amelyet azután visszafordít váltóárammá. A második átalakítás során a feszültség és a frekvencia megváltoztatható, és ezzel lehetővé válik a kompresszor fordulatszámának szabad beállítása, a légkondicionáló kimenő teljesítményének szabályozása. Ennek a technológiának köszönhetően az ?inverteres? légkondicionálók működtetése gazdaságosabb és kevesebb zajt termelnek a hagyományos fajtákhoz viszonyítva. A kompresszor alacsony teljesítményen való folyamatos működtetésével, ha már elértük a beállított hőmérsékletet, az INVERTER légkondicionáló képes a szobahőmérséklet szabályozására a beállított hőmérséklet 0.5 °C-os tartományán belül.

Multisplit

Az ún. "multi-split" klímaberendezések több (2-5) beltéri és 1 kültéri egységből állnak. Az egyes beltéri egységek működése egymástól függetlenül szabályozható.
Előnyök: Egy kültéri egységhez több beltéri egység csatlakoztatható. A beltéri egységek kivitel szerint lehetnek egyformák, pl. oldalfaliak, vagy akár vegyesen is, oldalfali, parapet, burkolatnélküli, ahogy a helyi igényeknek a legjobban megfelel. Alkalmazása ott célszerű, ahol problémás több kültéri egység elhelyezése, építészetileg kevésbé változtat a homlokzati megjelenésen.
Hátrányok: Az egy kompresszoros változatoknál meghibásodás esetén több helyiség hűtés nélkül maradhat. Fajlagosan drágább, mint ha monospliteket alkalmaznánk.A kültéri egységtől távolabb eső beltéri egységek felszerelési költsége is megnőhet.

Parapet

Előnyök: A helyi adottságok néha megengedik, hogy ablak alatti parapet készüléket alkalmazzunk. A készülék kevésbé van szem előtt, elegánsabb és jobban illeszthető a belső tér hangulatába. Nagyon alacsony a zajszintje. Számos kiegészítővel illeszthető a helyi igényekhez. Egyes gyártmányok melegvizes kaloriferrel is kiegészíthetők, ekkor nem szükséges külön radiátort is alkalmazni. A mennyezet alá is szerelhető. Viszonylag nagy teljesítményekre is alkalmazható. Nem foglalja az oldalfalat, kevésbé befolyásolja a bútorozást.
Hátrányok: Viszonylag drága készülék. Általában a parapeti falfelületre a radiátort szerelik, ezért oda már hűtőkészüléket nem lehet tenni.

Kazettás

Előnyök: Megfelelő belmagasság esetén, ahol van álmennyezet, nagy terekben, mivel nem csak a falak mentén helyezhetők el, egyenletes hőmérsékletet lehet biztosítani a helyiségben. Hátrányok: Viszonylag drága bekerülés. Csak ott alkalmazható, ahol kazettás vagy zárt álmennyezet van.

VRF, DVM klima

Helykímélés a VRF (változó hűtőközeg-áramlás), és DVM (változó tömegáramú moduláris rendszer) klíma rendszerek kifejlesztésének köszönhetően - a beltéri egységek különböző teljesítmények szerint akár 100 beltéri egység csatlakoztatható egy kültéri egységhez. A beltéri egységek egymástól függetlenül vezérelhetőek. A kültéri egységek tetőre, épülettől távolabb eső helyekre telepíthetőek. Ezzel nemcsak helyet spórolunk, hanem szükségtelenné válik a beltérben klímagépház létrehozása.

Változó hűtőközeg-áramlással működő légkondicionáló rendszerek (VRF)

Jellegzetességek és előnyök:

Magas COP érték: A teljesítményt jelentős mértékben javítja a kiemelkedő hatásfokú, nagynyomású, inverteres hajtású scroll kompresszor.

DC kompresszor: Egyenáram alkalmazásával a kb. 30-40 Hz-en megnő a teljesítmény, ahol a leghosszabb ideig szokott az inverter kompresszora működni. Annak érdekében viszont, hogy csillapítsuk az elektromágneses zavarokat, és alacsony zajt érjünk el, a forgórészt kettéosztottuk, és az elektromos pólusokat széthúztuk.

Sokoldalúbb, kompaktabb kivitel: A teljesítményt jelentős mértékben javítja a kiemelkedő hatásfokú, nagynyomású, inverteres hajtású scroll kompresszor.

2-lapátos ventilátor: A Hitachi egyedülálló, szabadalmaztatott kivitele. Csendesebb működést biztosít, mivel a lapátok száma kettőre csökken. Ezen felül a lapátok hossza is megnövekedett, ami a levegő mennyiségét 25%-kal megnöveli, és a motor felvett teljesítményét 8%-kal csökkenti.

Rugalmasabb csövezési és telepítési feltételek: Maximális csőhossz 150 m. Az első elágazás és az utolsó beltéri egység között legfeljebb 40 m. Magasság különbség a legmagasabb és legalacsonyabb beltéri egység között legfeljebb 15 m. Magasságkülönbség a kültéri és beltéri egységek között: 50 m. Kibővült a működési tartomány: Fűtés akár -20°C-ig külső léghőmérséklet esetén is használható!

Kisebb átmérőjű csövek: Azzal, hogy kisebb méretűek a csövek az R407 C töltésű berendezéshez viszonyítva, könnyebb lesz a szerelés, és a csővezeték anyagára is csökken. A csőátmérő azért csökkenthető, mert a hűtőközeg nyomásvesztesége jelentősen csökken, és az igényelt folyékony hűtőközeg mennyisége kevesebb, mint az ugyanakkora teljesítményű R407 C hűtőközeggel feltöltött berendezések esetén.vissza a főoldalra


Bakos Róbert Elérhetőség:
Robivill Kft., Bakos Róbert ügyvezető, mobil: 20/4292-113
Iroda: 6000 Kecskemét, Szolnoki út 33., telefon,fax: 76/329-522, mobil: 20/3186-091, email: robivill@robivill.hu

Antispam