– villanyszerelés felsőfokon

A párásítók fajtái

Otthonunk klímájával akkor lehetünk maradéktalanul elégedettek, ha a hőmérséklet, és levegőtisztaság mellett a lakásunk páratartalmát is mérni, illetve szabályozni tudjuk. Sem a túl sok, sem pedig a túl kevés páratartalom nem egészséges. Bútoraink és berendezési tárgyink esetleges idő előtti tönkremenetele mellett, egészségügyi problémákat, és a komfortérzet csökkenését is eredményezheti.

A fűtési szezon beindulásával otthonunk levegőjének páratartalma jelentősen lecsökkenhet, ugyanis hiába szellőztetünk és engedünk be a lakásba friss levegőt, azt a napközbeni fűtés ugyanúgy felmelegíti mint a lakásban lévő levegőt, ezáltal elvesztve eredeti -egészséges- páratartalmát.
Ez elsősorban a központi fűtéses lakásoknál, illetőleg a meleg légárammal fűtő megoldásoknál fordulhat elő (pl. fan-coil berendezés, klímaberendezéssel történő fűtés stb.) a páratartalom ilyenkor akár az egészségtelen 20-30%-osra is visszaeshet, és könnyen kiszáradhat a bőrünk, szemünk, az orrnyálkahártyánk.
Az ideális páratartalom egy helyiségben 40-50-60% közötti, de igazán kellemesen 50%-os páratartalom (50% RH) mellett érzi jól magát az emberi szervezet. Mind emelett természetesen a helyiség hőmérsékletet is figyelni kell, (a legjobb a 18-22°C) hiszen ez a kettő együtt befolyásolja a közérzetet.
Az otthonunkban szükséges páratartalom növelésére számtalan megoldás kínálkozik, ezek közül mutatunk most be jó néhányat.

Hidegpárásítók

Ezen készülékek működése a legegyszerűbb, nevezik őket ?evaporator? (jelentése angolul: elpárologtató) párásítóknak is.
A helyiség levegőjét ugyanis nedves szivacsos szűrőn át egy ventilátor szívja keresztül, majd egy a készülék tetején erre a célra kialakított nyíláson fújja vissza a légtérbe. A nedves szivacsos szűrőn áthaladt levegő páratartalma megnő, így párásítva a helyiséget. Az ilyen típusú készülékeken semmilyen elektromos vagy mechanikus páraszint szabályzó nincs, ugyanis önszabályzó elven működnek, azaz ahogy növekszik a páratartalom a levegőben, úgy egyre nedvesebb levegő jut át a szűrőkön így egyre kevesebb víz is tud elpárologni.
Egyes modelleken már speciális tartozékként az illóolaj adagoló kapszula is megtalálható, így az aromaterápia előnyeit akár otthon is élvezhetjük. (pl Air-O-Swiss 2051 berendezés)

Előnyök: halk működés, gazdaságos üzemeletetés, egyszerű szerkezet

Hátrányok: a víz algásodása megfelelő szer használata nélkül, cserélendő szűrőbetét

Ultrahangos hidegpárásítók

Kétségtelenül a legújabb technológiát alkalmazzák, ugyanis az ultrahangos vízporlasztás elvén működnek és mikroszkopikus méretű vízcseppek milliárdjait képesek a levegő juttatni. A ultrahangos párásítás magas frekvencián történik és gyors rezgéssel átalakítja a vizet apró vízcseppeké. A készülékben lévő kvarc tányér másodpercenként 1,6 millió rezgéssel működik. Ezen készülékek páraerősség és páratartalom szabályzóval is rendelkezhetnek, valamint a beépített vízlágyító patronnak köszönhetően akár csapvízzel is üzemeltethetők. (pl. Boneco 7136 berendezés)

Előnyök: baktérium mentes víztartály, hangtalan működés, csapvíz használata

Hátrányok: viszonylag drága, vízlágyító patronok használata csapvíz esetén

Melegpárásítók

Ahogy a nevükben is benne foglaltatik a melegpárásítás (azaz a vízgőz) elvén nedvesítik a levegőt. Két elektróda között gőzölögteti a vizet, kihasználva annak áramvezető képességét úgy, hogy az egyik elektródából a másikba megy az elektromos áram miközben a körülötte lévő víz először felmelegszik, majd párává alakul végül távozik az erre a célra kialakított fúvókán. A kifújó nyílás előtti kis tartályba akár illóolaj is tölthető aromaterápia használatához. A cserélhető fúvókákra rakódott vízkő pedig 20%-os ételecettel egyszerűen eltávolítható. (Pl. Boneco 1331 berendezés)

Előnyök: hosszú élettartam, aromaterápia használata, nagy teljesítmény, nincs mozgó alkatrész

Hátrányok: magas áramfogyasztás, (300-500W) páraszint nem szabályozható

Légmosók

Ez a típusok azon felül, hogy párásítják a helyiség levegőjét képesek megszűrni azt a legkisebb szennyeződésektől is (por, virágpor, különféle szagok). Működési elvük szerint a már ismertetett evaporator párásítók családjába tartoznak, viszont itt a légnedvesítést a szivacsszűrő helyett különleges forgó nedvesítő tárcsák végzik. Itt is igaz, hogy a készülékekben semmien elektromos vagy mechanikus páraszint szabályzó nincs, ugyanis önszabályzó elven működnek.
A hatékonyabb tisztítás érdekében azonban felszerelték őket egy un elő-ionizátorral, melyek a beszívott levegőt elektrosztatikusan feltöltik így a porszemek könnyebben tapadnak fel a nedvesítő tárcsákra. (Pl. Air-O-Swiss 1355 készülék)

Előnyök: egyszerre tisztít és párásít, önszabályzó technológia, nincs cserélendő szűrőbetét

Hátrányok: viszonylag drága, vízkövesedés

Magasnyomású párásítók

A vizet egy szűrőrendszeren való áthaladás után magas nyomáson (kb 60 bar) vezetik el a porlasztó egységekbe, ahol a porlasztófejek a hatalmas nyomás alatt ködszerű párává alakítják majd pedig kifújják. Leginkább a nagyipari alkalmazás jellemző ezen technológiára, ott ahol nagyobb mennyiségű gyümölcsöt, vágott virágot és egyéb páratartalomra érzékeny termékeket tartanak.

Páratartalom szabályzók

Amennyiben a párásító berendezésünkbe nincs beépítve higrosztát (páratartalom szabályzó), úgy van mód ezen berendezések külső csatlakoztatására. A legújabb típusok már digitális kijelzővel ellátottak amit ha a készülék és az elektromos hálózat közé helyezünk szabályozhatóvá válik a páratartalom. (Pl: Boneco 7056 berendezés)vissza a főoldalra


Bakos Róbert Elérhetőség:
Robivill Kft., Bakos Róbert ügyvezető, mobil: 20/4292-113
Iroda: 6000 Kecskemét, Szolnoki út 33., telefon,fax: 76/329-522, mobil: 20/3186-091, email: robivill@robivill.hu

Antispam