– villanyszerelés felsőfokon

A "legolcsóbb" klíma eljárás

A legolcsóbb eljárás mindig a legdrágább, jobb kis lépésekkel előrehaladni, ahogy az anyagi erőforrások lehetővé teszik - még ha a végeredmény drágább is -, mint egy lépésben a rossz megoldás.

Ha egy térbe klímaberendezést teszünk, attól még automatikusan nem lesz hideg mindenütt, ez a megoldás csak pénzkidobás itt egy, tévhitet kell eloszlatni. Ennek oka az, hogy ha a teret érő külső hőterhelés nagyobb, mint a klímaberendezés hűtőteljesítménye, akkor csak a felmelegedés gyorsaságát fékezzük. Tehát visszatérve az eredeti problémára, a helységre túlméretezett készülék az egész épület klimatizálás megoldására alkalmatlan lesz, és működése sehol nem lesz érezhető!

A legolcsóbb eljárás

A legolcsóbb eljárás a split klímaberendezés, abból is egy darab. A hozzá nem értő ember bátran azt gondolhatja, hogy a tetőtérben, előszobában, stb. elhelyezett klíma két-három kis helységet egy nagyobb légkondicionáló is lehűti. "Legfeljebb nem csukjuk be az ajtókat és nem lesz mindenütt egyforma hőmérséklet" - gondolja a megrendelő, hogy olcsóbb legyen a klimatizálás beruházása.

A fájó tapasztalat

A klíma beltéri egységétől 2 méterre elhelyezkedő helységben nem lesz érezhető hűtés, és máshol sem. A valós helyzet az, hogy hiába teszünk be nagyobb hűtőteljesítményű klíma berendezést, a hideg csak a zárt tereket kezdi meg feltölteni először, így a padlástér vagy emelet folyosójára felszerelt klíma beltéri egység lehűtött levegője, "lefolyik" a legalsó szintre a felső terekből. Az alsóbb helyiségekben pedig azért nem érezhet a hűtés, mert a hideg levegő lefelé történő utazása során felmelegszik. Ha a lépcső nincs ajtóval lezárva, akkor a hideg nagyobb fajsúlyánál fogva képes a legalsó szintig, adott esetben a földszintig "lefolyni".

Ez a klíma megoldás csak pénzkidobás nagy melegben garantáltan érezhetetlen hatást gyakorol a helyiségekre. További veszélyforrása: mivel nem érezni hideget, ezért a felhasználó legnagyobb ventilátorfokozatra állítja a klíma beltéri egységét, ami még így sem hűti majd le a lakást, de erős huzatot produkál, és az előtte gyakran elhaladó személyek komoly egészségkárosodást szenvedhetnek.

A megoldás

Több oldalfali split klíma készüléket, vagy egy központi légcsatornás klíma beltéri egységet kell felszerelni, és a hűtendő térhez hozzá kell méretezni a berendezéseket, ha lehet kis vagy közepes ventilátor-fordulatszám mellett, így azok huzatmentesen érezhető hűtést fognak előidézni.

A klíma beltéri egységet mindig abban a térben kell elhelyezni, ahol a hűtött teret kívánjuk létrehozni. A klímaberendezés pontos helyét úgy kell kiválasztani, hogy olyan helyiségrészbe fújjon a készülék, ahol nem tartózkodnak tartósan. (Például: ülőgarnitúra, ágy, étkezőasztal, íróasztal stb. közelébe nem ajánlott hideg levegőt fújni, ha nincs más megoldás úgy helyezzük el a klíma beltéri egységet, hogy csak szemből vagy felülről érjen közvetlen a hideg levegő bennünket). Az előbbiek figyelembevételével szerelt klímaberendezés biztosan kellemes, klimatizálás komfortérzetét eredményezi.

Azokban a házakban, lakásokban, ahol a klímaberendezés később, utólag kerül felszerelésre, a leggyakrabban előforduló megoldás az, hogy a tartózkodási helyek többségét, jellemzően a szobákat látják el split klíma beltéri egységgel.

Ha ezeket a légkondicionáló berendezéseket jól méretezik, és a rendszer előnyeire és hátrányaira is felhívják a tulajdonos figyelmét, akkor a klímarendszer kifejezetten jó megoldás lehet a meleg, álmatlan éjszakák és az izzadás okozta kellemetlenségek ellen. Kellemes pihenést adhat munka után, és kulturált környezetet varázsolhat a munkavégzéshez és a szórakozáshoz is.

A megrendelő korrekt tájékoztatása érdekében el kell mondanunk azonban, hogy a klímarendszer még mindig nem tökéletes. Főleg tetőtéri elrendezések esetén előfordul, hogy ha a klimatizált helység ajtóit becsukják, akkor a közös terek (például lépcsők, előszobák, folyosók, konyhák, egyéb alárendelt helyiségek, ahol nincs klímaberendezés) felmelegednek. Amennyiben a hűtött és nem hűtött helyiségek között 3-4 °C-nál nagyobb különbség jön létre, úgy az komoly komfortérzet csökkenést eredményez.vissza a főoldalra


Bakos Róbert Elérhetőség:
Robivill Kft., Bakos Róbert ügyvezető, mobil: 20/4292-113
Iroda: 6000 Kecskemét, Szolnoki út 33., telefon,fax: 76/329-522, mobil: 20/3186-091, email: robivill@robivill.hu

Antispam