– villanyszerelés felsőfokon

Központi porszívó beszerelése

Beszerelés újépítésű és kész házba

Már a ház tervezésekor legyünk előrelátóak! Ha már a ház alapozásánál a központi porszívórendszer beszerelése mellett dönt, akkor a szívó- és kivezetőcsövek elhelyezését a tervezésnél figyelembe lehet venni. A központi készülék helyét pontosan határozza meg !.

Utólagos beépítés

A központi porszívórendszer utólagos beszerelése nem csak teljes átépítés vagy egy javítás (pl. fűtésbeszerelés) keretében valósítható meg, hanem egy sajátos mini-átépítéssel is. Ebben az esetben a szívócsövek például egy szerelőcsatorna kialakításával, vagy a szoba sarkában egy 15x15 cm-es gipszkarton-szerelőakna létrehozásával beépíthetőek.
A relatív csekély ráfordítás bőven megtérül a lakáskomfort nagybani növekedésével, amit egy porszívórendszerrel érhetünk el.

A szívóaljzatok elhelyezkedése

A szívóaljzatok száma a lakás területétől függ, elhelyezésük lehetőleg a ház központjában történjen. A gégecső hossza 9 méter. A falak és a bútordarabok figyelembe vételével emeletenként kb. 70-80 m2-nyi területet szolgál ki kényelmesen egy szívóaljzat. 150 m2 ?nél nagyobb terület esetén ajánlott egy másik pordoboz beszerelése is.
Egy kb. 150 m2-es, 2 szintes családi ház esetében 2-3 szívóaljzat elegendő. A pincében, illetve a garázsban szintén elhelyezendő egy aljzat, így a készülékre szerelt aljzat előnyét is kihasználhatja.

A kivezetőnyílás elhelyezkedése

A központi készülék kivezetése közvetlenül a szabadba történik, csövek, sarokcsövek, és hangtompító anyag használatával. Így a falat áttörve, a kivezetőcsövet azon keresztül vezetjük ki. Jelölje be a belső falfelületen az áttörés várható helyét. A fali nyílásnak 8x8 cm keresztmetszetűnek kell lennie. Ha az Ön háza újépítésű, valószínűleg már a tervezésnél gondoskodott ezekről a nyílásokról. Ha a pince- vagy a garázsfalak építésénél kimaradtak, akkor utólag kell kivésni őket.

A szívócsővezeték beszerelése

Masszív építésű házak esetén

Miután eldöntötte, hogy pontosan hol legyen a központi készülék illetve a pordobozok helye a házban, akkor csak a szívócsővezetékek összeszerelése marad hátra. Ha az építés alatt még nem gondoskodott egy 8x8 cm-es fali csatornáról, akkor azt utólag kell kivésni. Ez vonatkozik a mennyezeti 8x8 cm keresztmetszetű, illetve 8 cm átmérőjű nyílásra is.
Kérjük, hogy a tartófalakon és a mennyezeten való beavatkozásoknál vegyék figyelembe a statikai minimumkövetelményeket.
Bizonytalan helyzetben inkább konzultáljon az építésvezetővel, vagy a tervrajz készítőjével, akik segítségére lehetnek.

Könnyűszerkezetű házak esetén

A könnyűszerkezetű házak építése esetén a szívócsővezetékek beépítését időzítsük a gipszkarton- vagy a faburkolat belső falakra való felszerelése elé. Számoljon 1-2 órával emeletenként a szívócső elhelyezéséhez és egy pordoboz összeszereléséhez.
A szívócső átvezetése a pincemenyzeten történhet az építkezés alatt (pl. a mennyezetben egy 8x8 cm-es habszivacs elhelyezésével), vagy a köztes falak felhúzása előtt vési ki, vagy vágja ki a helyét. Hasonlóan kell eljárni az emeleti fali mennyezet esetében. Kérjük, figyeljen arra, hogy a vésési-, vágási- és fúrási munkák alatt ne sértse meg a víz- és villamosáram vezetékeket. Vessen egy pillantást a biztonság kedvéért a ház víz- és villamosáramtervére, vagy konzultáljon az illetékes elektronikai szakemberrel, a szerelővel, vagy a fűtésszerelővel.
Ha a központi porszívórendszert egy kész, vagy régebbi építésű könnyűszerkezetes házba akarja beszerelni, akkor a szoba sarkában lévő gipszkartonba, vagy faburkolatba kell az aknát elhelyezni. Az akna mérete legalább 15x15 cm-es kell, hogy legyen, főleg a mennyezet esetében, hogy könnyen és biztonságosan át lehessen vezetni a csövet.

Csőszerelés

Ha minden szükséges falicsatorna és áthidaló kész van, kezdje a csövek és sarokcsövek összeillesztésével, de még ne ragassza össze. Igény szerint szabja le a szívócsődarabokat egy fémfűrésszel. Aztán szálkátlanítsa egy csiszolópapírral a vágási éleket és tisztítsa meg a szennyeződéstől és a portól. A szívócsövek illesztési szöge 45-90o lehet, de semmiképpen nem pontosan 90o, kivéve közvetlenül a pordoboz előtti ívet!!!
A csövek leágaztatása mindig áramlástechnikailag megfelelő irányban történjen. Közvetlenül a pordoboz előtt egy éles, 90 fokos ívet kell elhelyezni a csővezetékben. Ez megakadályozza, hogy tévesen felszívott dolgok (pl. gyerekjátékok) kerüljenek a pordobozba. Ha ennek ellenére is a szívócsőbe jut a felszívott tárgy, akkor a központi gépből ki tudja venni.
Ha biztos abban, hogy a csődarabok és a sarokcsövek összepasszolnak, akkor kezje el ezeket a részeket egymás után összeragasztani. Ehhez használja a csomagban található ragasztót. A tubus szélén egy tömítőpamacs van, amit addig kell nyomni, amíg nem csöpög a ragasztó. Ezután kenje körbe a ragasztóval a csővégek külső felületét (kb. 2 cm szélesen) és rakja vissza a ragasztót az edénybe. Gyorsan dugja az íves csövet, az elosztó csövet, vagy összekötőcsövet, stb. egy negyed tekerőmozdulattal a ragasztóval kezelt csőbe. A ragasztó felvitele után, ha a részek rögzítve vannak, a tömítés garantált. A ragasztó nyitás után csak néhány percig használható fel.
A 24 voltos kábelt vezesse párhuzamosan a csövekkel és a sarokcsövekkel. Rögzítse a szívócsőre és hagyjon 20-30 cm kábelt a szerelőkereten belül plusszba. Vezesse a kábelt a szerelőkeretből a legközelebbi csőelágazáshoz és kösse össze az ott található pordobozzal, illetve a továbbvezető kábellel.

A kivezetőcső összeszerelése

A kivezetőcső felszerelése előtt szerelje össze a központi gépet a hozzárögzített, falon lévő szerelősarokkal. A kivezetőnyílás a készülék típusától függően a gép jobb, vagy bal oldalán helyezkedik el. Ebből a nyílásból szívja a port a központi gép kiáramló levegője a szívócsövön és a sarokcsövön keresztül a szabadba. A kivezetőcső nem lehet hosszabb 4 méternél.
Vágja méretre a szükséges csődarabokat és dugja össze úgy a sarokcsövekkel, hogy a rendelkezésre álló fali nyíláson át a szabadba vezessen. A kivezetőcsöveket még ne ragassza össze!
A csövek kivezetésénél figyeljen arra, hogy az utolsó darab 0,5-1 cm-rel a falon belül végződjön.

A hangtompító összeszerelése

A zaj minimalizálása érdekében a hangtompító felszerelését a központi gép kivezető nyílásának közvetlen közelében ajánljuk. Így porszívózás alatt az üzemi zajt olyan elfogadható szintre csökkenthetjük, ami mellett telefonálni vagy tévét nézni is lehet.
A hangtompító felszerelésekor figyeljen arra, hogy mellékeltünk egy olyan speciális 90 fokos sarokcsövet, ami egyik végével a központi gépre, másik végével a hangtompítóra illeszkedik. A hangtompító felszerelése után vezesse tovább a kivezető csövet a szabadba. A csődarabokat előzetesen ne ragassza össze!

A billenőretesz összeszerelése

A falinyílás közelében burkolja be jól a kivezetőcsövet szigetelőhabbal a levegősűrűség és a hőszigetelés biztosítása érdekében. A kivezetőcsövek végére, amik a falon belül 0,5-1 cm-re végződnek, dugjon egy billenőreteszt. Ezeket nem kell leragasztani, hogy az esetleges későbbi külső változtatásoknál hozzá lehessen nyúlni. A billenőreteszt a két hozzácsomagolt csavarral rögzítse a falhoz. Hőtiszításkor a speciális csapok (pl. gipszkartoncsapok, stb.), illetve a csavarokkal való rögzítés hasznos.

A pordobozok összeszerelése

A pordoboz szerelése előtt a szerelőkeretet kell rögzíteni. Ezeket dugja a falból kinyúló 90o ?os sarokcsövekre. Miután ellenőrizte, hogy a keret a megfelelő pozícióban van, ragassza a 90o-os sarokcsőre. Ezután erősítse a keretet a mellette lévő faburkolathoz, vagy csavarozza a falra. Ha ez nem lehetséges, akkor rögzítse a 90 fokos sarokcsövet a falinyílásba a szerelőkerttel úgy, hogy párhuzamos legyen a falfelülettel. Ha a szerelőkeretet a hátsó részén akarja szegélyezni, akkor figyeljen arra, hogy az átvezető 24 voltos kábelnyílás szabadon maradjon. A könnyűszerkezetű gipszkartonelemek esetében már mutatja a tisztítókeret a szokásos vastagságot (1,25-1,50 cm).
Húzza át a 24 voltos kábelt a szerelőkeret nyílásán és illessze a pordobozra. Rögzítsen egy-egy kábelvégződést a pordobozt tartó két csavarra. Ezután dugja a pordobozt a szerelőkeretbe és csavarozza a két mellékelt csavarral a szerelőkerethez. Ha a szerelőkeret és a pordoboz közötti távolság több, mint 2,5 cm, akkor ajánlatos egy stabilabb, vastagabb rögzítési lehetőséget találni. Az így keletkezett hézagot a pordobozzal töltsük ki, és ne a szerelőkerettel. Ez esetben hosszabb csavarokat kell használnunk a pordoboz kerthez való rögzítéséhez.

A központi gép összeszerelése és lezárása

Rögzítse a központi gépet a csomagban található fali kallantyú segítségvel a falra és vigyázzon a falaktól számított szükséges minimális távolságokra. Ez a távolság legalább 30 cm, hogy a megfelelő levegőáramlás biztosítva legyen.
Kösse össze a szívócső utolsó darabját a központi géppel. Ezt az utolsó cső-, illetve sarokcsődaradot a gép előtt azonban NE ragassza le.
Végezetül vezesse rá a 24 voltos kábelt ? ami a szívócsövet követi idáig ? a központi gépen található megfelelő helyre. Ha a szívócsövet a pordobozba dugta, akkor üzemkész a porszívórendszer. A berendezést a szívócső végén található kapcsolóval tudja működtetni. Végül dugja a készüléket a legközelebbi konvektorba.

Felépítés

  1. A központi motor egység: Rendszerint a pincében, garázsban, vagy a lakás egy mellékhelyiségében helyezzük el. A központi egységből egy a kifújt levegőt szállító cső vezet a szabadba. A gépet elektromos vezetéken és hagyományos konnektoron keresztül kötjük az áramkörbe.
  2. A szívócső vezeték: Ez a 2 collos ( 5,08cm külső átmérőjű) műanyagcső összeköti a központi motoregységet a szívóaljzattal,mely a lakótérben található és ebbe csatlakoztathatjuk a gégecsövet porszívózáskor.
  3. A szívóaljzatok: Ezek mint összekötők szolgálnak a falba beépített szívócsővezeték és a lakásban használatos gégecső között. A szívóaljzatnak lecsukódó fedele van, amely egy gumitömítéssel a csővezetéket is tömíti. A készülék a gégecsőnek a szívóaljzatba való csatlakoztatásával indítható el, a fedél pedig könnyen felhajtható. Próbálja meg a készülék üzembe helyezése után egy másik szívódoboz fedelét felnyitni és tapasztalni fogja, hogy az zárva van. A használaton kívüli aljzatok szívóhatás veszteséget nem okozhatnak.
  4. Szívócső / gégecső: A szívócső 9m hosszú és porszívózáskor a szívóaljzatba kell csatlakoztatni. A gégecsőbe épített fémgyűrű ekkor zárja az szívóaljzatban gyengeáramú áramkört , és ily módon beindul a központi szívó rendszer. A gégecső vásárlásakor ajánljuk, hogy azt válassza, amelyiknél a központi egységet a cső fogantyúján található a ki/be kapcsolóval lehet működtetni. Bármely távol lévő sarok az Ön otthonában ezzel a 9m hosszú porcsővel elérhető lehet. A plafon, magas falak, lámpa és más elkülönített részek, gond nélkül egy kézzel is elérhetőek.
  5. Kiegészítők: A gégecsőhöz csatlakoztathatjuk a csőrúdat és a használni kívánt kelléket. Válasszon többfajta szívókefét tartozék- ajánlatainkból. Az egyszerű talaj-, és szőnyegkefétől az állatok tisztítására használt keféig mindenfajta használatra talál megfelelő eszközt kínálatunkban.


vissza a főoldalra


Bakos Róbert Elérhetőség:
Robivill Kft., Bakos Róbert ügyvezető, mobil: 20/4292-113
Iroda: 6000 Kecskemét, Szolnoki út 33., telefon,fax: 76/329-522, mobil: 20/3186-091, email: robivill@robivill.hu

Antispam