– villanyszerelés felsőfokon

Klímavásárlás előtti tudnivalók

Tudja Ön, hogy egy nyugati tájolású szobát szinte kétszer akkora klíma készülékkel lehet lehűteni, mint egy ugyanakkora keleti fekvésűt? Figyelembe kell venni a helyi adottságokat, a klíma kültéri egység, illetve a klíma beltéri egység telepíthetőségét, és a helyszínen a rendelkezésre álló elektromos hálózatot.

A klímaberendezés kiválasztása egy megadott méret sora alapján hűtőteljesítmény szerint történik. Meg kell határozni a hűtendő helyiség hőterhelését, és ennek megfelelően kell kiválasztani a megfelelő hűtőteljesítményű klímaberendezést. Még a vásárlás előtt meg kell vizsgálni, mennyi áramerősség áll rendelkezésünkre a kismegszakítónál, és hogy ez milyen viszonyban van a klíma készülék elektromos adataival. Utólag sok bosszúságot okozhat a hálózat fejlesztése, amely néha akár többe is kerülhet, mint maga a klíma berendezés.

Mekkora klímaberendezés szükséges a lakásunkba, irodánkba, üzletünkbe?

A klímaberendezés választásnál azt kell figyelembe venni, mekkora légköbméterű (térfogatú) helyiséget akarunk klimatizálás formájában hűteni. A légkondicionálás hűtőteljesítmény számolásnál, alapestben 35W/légköbméter, padlástér 40W/légköbméter, iroda 45 W/légköbméter, üzlet 50W/légköbméter, hőszigetelt üvegfelület 200W/négyzetméter közlendő hűtőteljesítménnyel lehet számolni. Ezek az adatók viszont csak kizárólag tájékoztatás jelleggel szolgálnak.

Magánlakások hűtőteljesítmény számolásához ez a szám jó közelítéssel használható. Ezt a számítást módosítja milyen tájolású az épület, mekkora az üvegfelülete, milyen hő leadó berendezések vannak, hány fő tartózkodik a klimatizálás folyamán a helyiségben, stb.

Irodák, számítógépes munkahelyek, szerver szobák, olyan üzletek, ahol gyakran nyílik az ajtó, boltok, ahol több hűtő is üzemel ezeknél mindenképp szakember tanácsát, kell kérni.

Ha alulméretezzük a szükséges hűtőteljesítményt, vagyis az igényelttől kisebb gépet vásárolnak, akkor a klímaberendezés gyakrabban kapcsolja a kompresszort vagy folyamatosan üzemel. Ennek ellenére nem tudja a megfelelő, illetve beállított hőmérsékletet a helyiségben "előállítani".

Így amellett, hogy nem érjük el a kívánt komfortérzést, jelentősen magasabb villanyszámlával, kell számolni és a készülékünk élettartalma is rövidül. Ebből rögtön következik, hogy a klímaberendezés kiválasztása nem elégséges a becsült légköbméter alapján, ugyanis ugyanolyan légköbméter-paraméterű helyiségben akár kétszeres is lehet a hőterhelés, csupán a tájolás szerint.

Minek a teljesítménye a kW?

Egyszer a klímaberendezés hűtőteljesítménye valamint a klíma berendezés villamos teljesítménye. Tapasztalat nagy vonalakban az, hogy a villamos teljesítmény általában harmada a klíma hűtőteljesítményének típustól függően. Vagyis a például egy 3,5 kW-os hűtőteljesítményű klíma megközelítőleg 0,95-1,1 kW villamos teljesítményű.

A klímaberendezés megvásárlást megelőzően messzemenően figyelembe kell venni a gyártói ajánlást. Van vajon elegendő tartalék áramerősség (Amper), mert a kompresszor indításakor jelentős áramlökéssel kell számolni, nem elég az üzemi áramot figyelembe venni. A vezetékek keresztmetszete, megfelelő átmérőjű, amiről üzemeltetni kívánja a klímát.

Minden képen vásárlás előtt elektromos szakember bevonása szükséges, mert ha a meglévő elektromos vezeték keresztmetszete kicsi, úgy a mérő óránktól külön elektromos megtáplálást kell biztosítani vagy a klíma beltéri egységhez, vagy a klíma kültéri egységhez, ez gyártmánytól eltérő lehet.

Ahol az indítási áramlökést csökkenteni szeretnénk, ott érdemes inverteres szabályzású klímaberendezés alkalmazását fontolóra venni. Ez minden bizonnyal többe kerül, mint egy hagyományos, de azon túl, hogy esetleg nem szükséges hálózatot bővíteni, működéskor is kb. 30%-kal kevesebb energiát fogyaszt, ezért gazdaságosabban lehet üzemeltetni.

Mit kell tudni az elhelyezésről

Nem mellékes, hogy a klímaberendezés kültéri egység milyen távolságra helyezhető el a klíma berendezés beltéri egységtől, mert a kompresszor nem képes a hosszabb vezetékek ellenállását legyőzni, ezért működési hibák léphetnek fel. A fenti kérdéseken túljutva el kell vezetni a klíma beltéri egységből a kondenzvizet. Rosszul alkalmazott megoldásként sok esetben egyszerűen kicsöpögtetik a járdára, az utcára. Praktikusabb megoldás, ha esővíz-elvezető vagy szennyvízcsatornába vezetik. Szennyvízcsatorna választása esetén ügyelni kell a bűzzáró szifon alkalmazására, amely üzemszünet esetén (télen) sem engedi vissza a bűzt a vezetéken a klimatizált helység légterébe.

Ezen utóbbi elvezetések általában bontással járnak, amely megemeli a költségeket az utólagos helyreállítási munkálatok miatt is, ezért célszerűbb felújítások vagy már az építkezés fázisában elvégezni ezt. Nem mellékes a klíma berendezés beltéri, de a kültéri egység zajszintje sem. A légkondicionáló beltéri egység zajossága a mi nyugalmunkat, a kültéri egység viszont a szomszédainkat zavarhatja. Elmondható, hogy gondosan kell megválasztani a kültéri helyzetét, aminek során több szempontot is figyelembe kell venni.

Az épület jellege, a hűteni kívánt helyiség elhelyezkedése nagyban befolyásolja az alkalmazhatóságot. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a szintkülönbséget sem, mekkora emelőmagasság leküzdésére alkalmas a klíma berendezés típusa, illetve a leghosszabb csőtávolság betartása a beltéri illetve kültéri egység közt.

A klíma szerelés költségeket jelentősen megdrágíthatja az alpintechnika alkalmazásának szükségessége. Általában engedély köteles nem megengedett, hogy épület főhomlokzatára klíma kültéri egységet helyezzenek el, ebben az esetben vagy a tető, vagy az épület egy másik, belső udvar felé néző homlokzatára kell szerelni azt. Ez viszont társasház esetében eshet közös területre, vagy zavarhatja a szomszédokat. A közös képviselővel mindenképpen egyeztessen lakás klimatizálás előtt.

Nem szabad elfelejteni viszont, hogy hiába van a készülék elektromos oldalon helyesen bekötve, megszerelve, amennyiben a gépészeti oldalon nem tartottuk be a helyes technológiát, csővezetési előírásokat, vákuumozást stb., akkor a készülék szinte bizonyosan nem fog helyesen működni, sőt várhatóan rövid időn belül tönkremegy. A gépészeti szerelés és ennek ismerete nem választható el az elektromos szereléstől, de mindkettőt tökéletesen kell elvégezni, hogy a megfelelő eredményt kapjuk.

Ne feledjük, klíma szerelés elvégzéséhez hatósági vizsga szükséges, és ezt egy fényképes igazolvány igazolja, hogy a szerelő tisztában van a környezetvédelem, klímatechnika és elektromos részletekkel, amelyek mind együttesen szükségesek ehhez a szakmához. Csak villanyszerelői gyakorlattal felelőtlenség klímát szerelni, mint ahogy csak gépész szerelői gyakorlat sem elégséges.

Beszerelés

A klímaberendezések beszerelése olyan szerszámokat, gépeket igényel, ami nem áll rendelkezésre minden vállalkozásban, így a klíma szerelés-beüzemelést mindenképpen szakszerviz végezze. Ráadásul, ha nem szakszerviz üzemeli be a vásárolt készüléket, azt is kockáztatja a vásárló, hogy nem szakszerű beszerelésből eredő kárért a klímaberendezés gyártója nem vállal felelősséget, garanciális javításra, alkatrész cserére nincs mód!

Amennyiben szak szervizre bízza a beüzemelést, érdeklődje meg a beüzemelőtől, hogy jogosult-e a vásárolt márka szerelésére és a garanciajegy kitöltésre. Ha nem garanciális szerviz szereli be berendezését, akkor szintén a jótállás elvesztéséhez vezet az út.

Hogy használjam otthon a klímaberendezést?

Javasoljuk, hogy a hőmérséklet különbség maximum 10 °C eltérés legyen a klimatizálás alkalmával használt helyiség és a környezeti hőmérséklet között. A nagy hőmérséklet különbség megviseli az emberi szervezetet és akár gyulladást, meghűléses megbetegedést okozhat. Ügyeljen a friss levegőpótlásról.

Az oldalfali split klímaberendezés általában olyan konstrukcióban készül, hogy a hűtendő helyiség levegőjét forgatja át és hűti le, vagyis nem a külső friss levegőből állít elő hűtött levegőt, (de vannak már olyan berendezések melyek bizonyos mennyiségű friss levegő bevitelre is alkalmasak). Ezért javasoljuk, hogy mielőtt bekapcsolja a klíma készüléket, szellőztesse ki a helyiséget. Javasoljuk rendszeres használatnál napközben történő szellőztetést.

Kell-e karbantartani a klímaberendezést?

A klíma karbantartását a garanciafüzetben leírják, a jótállási feltételek részeként. Vásárlás előtt tájékozódjon a jótállás feltételeiről. Általában éves két alkalommal történő karbantartást előírnak, aminek elvégzését a karbantartó szerviznek a garanciajegyen le kell bélyegezni. Ez típusfüggő ezért mindenképp érdeklődjön a szakforgalmazónál, márka kereskedelemnél.

Kell-e pótolni a hűtőközeget klíma használat során?

A klímaberendezés zárt rendszerű a hűtőközeg szempontjából, ezért a hűtőközeg nem kerülhet környezetébe. A klímaszerelést követően a nyomást és nyomástartást a szerelők leellenőrzik. A hűtőkör kialakításnak gáztömörnek kell lenni, ezért ha a rendszer "szivárog" addig a hűtőközeg nem kerülhet betöltésre. Csak szándékos, direkt rongálás következményeként kerülhet ki a hűtőközeg a rendszerből. A beszerelést követően ügyeljünk rá, hogy a csöveket véletlenül se fúrják, vagy roncsolják meg!vissza a főoldalra


Bakos Róbert Elérhetőség:
Robivill Kft., Bakos Róbert ügyvezető, mobil: 20/4292-113
Iroda: 6000 Kecskemét, Szolnoki út 33., telefon,fax: 76/329-522, mobil: 20/3186-091, email: robivill@robivill.hu

Antispam