– villanyszerelés felsőfokon

Milyen szempontokat kell mérlegelni a klímaberendezés vásárlás, szerelés előtt?

Az egészségünk és a villanyszámlánk könnyen megsínyli a rossz döntést, ugyanis elkapkodni a klímaberendezés vásárlást nem érdemes. Kifejezett orvosi ellenjavallata nincs a klíma választási szempontoknak, de a légkondicionáló helyes kiválasztása nagyban függhet az építészeti adottságoktól. A klimatizálás valójában azt jelenti, hogy az adott helyiség légállapotát (hőmérsékletét és páratartalmát) ellenőrizzük, és céljainknak megfelelően módosítjuk.

A klíma szerelés beüzemelés végző szakcégek abban látják a fő gondot, hogy Magyarországon a klíma vásárlók többsége nem fordul hozzáértőkhöz, hanem ha beüt a nagy meleg, megveszik az első útjukba kerülő olcsó gépet.

Általában a klímaberendezés vásárlás olyan helyen történik, ahol még ajánlani sem tudnak megfelelő klímaberendezés típust, nemhogy kiküldeni valakit, aki felmér, legkondícionáló berendezést ajánl, valamint klíma szerelés és beüzemelés feladatait elvégzi.

A megrendelő sokszor később jön rá, mit kellett volna másként csinálnia, így nem árt ha szakembert kérünk meg, a klimatizálás feladatának megtervezésére.

A klíma szakcéggel való megbeszélés során ajánlatos tisztázni, hogy a lakásba hol szükséges igazán a klímaberendezés, milyen készüléket vegyünk, hová kell azt elhelyezni, és hogyan kell használni.

Milyen szempontunk alapján válasszunk?

Az első és legfontosabb, a megfelelő hűtőteljesítmény igény meghatározása. Ami függ a tér nagyságától, hőterhelésétől. Ezt egy komoly szakember ki tudja számolni. Már itt el lehet rontani az egész klimatizálást: Ha alulméretezik a klímát, akkor nem hűti le a teret.

Ablak Klimatizálandó helyiség térfogata (m3)
60 m3 75 m3 90 m3 105 m3
É 1,8 kW 2,1 kW 2,2 kW 2,4 kW
ÉK 2,3 kW 2,3 kW 2,5 kW 2,6 kW
K 2,5 kW 2,8 kW 2,8 kW 3,1 kW
DK 2,5 kW 2,8 kW 2,8 kW 3,1 kW
D 2,5 kW 2,8 kW 2,8 kW 3,1 kW
DNY 2,5 kW 2,8 kW 2,8 kW 3,1 kW
NY 2,3 kW 2,7 kW 2,7 kW 3,0 kW
ÉNY 2,3 kW 2,6 kW 2,7 kW 3,8 kW
Szükséges hűtőteljesítmény (kW)A második a gazdaságosság. A klíma gép minősége nagyban befolyásolja a gazdaságos üzemeltetést. Gazdaságosan akkor üzemel egy klíma gép, ha minél nagyobb a hatásfoka. Ez azt mutatja meg, hogy egy egység elektromos áram segítségével, hány egység hűtési teljesítményt kapunk.

Minél nagyobb, annál olcsóbb az üzemeltelés költsége. Ezt nevezik COP és EER hatásfoknak. Úgy pl., ha 3,2kw-nál nagyobb a hűtőteljesítmény és a felvett villamos teljesítmény csak 1kw, akkor az A-s energiaosztályú. Ez a legjobb. De vannak ennél még jobbak is a 4 és 5-ös COP-s berendezések. Ezek nemzetközi besorolások.

Akarunk-e átmeneti időszakban, fűteni a klíma alkalmazásával? Ez egy kicsit megdrágítja a klímaberendezés árát is. Kényelmi szempontból és gazdasági szempontból is lényeges dolog. Ha nyár után, amikor hirtelen időjárás változás történik, lehűl a levegő és vele együtt a ház is, de központi fűtést még nem akarja bekapcsolni, de igényelné a megfelelő 20-24 fokot a 10-15 helyett, akkor bekapcsolhatja a klímaberendezés fűtési üzemmódját, és így üzemeltetheti akár gazdaságosabban, mint a gázkazánt.

Ez persze függ a COP-től is. Minél nagyobb, annál jobb. Az egyszerűbb olcsóbb klímaberendezés alkalmazásával is lehet +5C külső hőmérsékletig fűteni. Vannak olyan fűtős (hőszivattyús) klíma típusok, amik akár külső hőmérséklet -20C-ig használható fűtésre. Így akár az év 90%-ában tudunk fűteni klímaberendezés használatával és olcsóbb, mint a gáz.

Mi az az inverteres vezérlés? Fokozatmentes teljesítményszabályozás, állítja a kompresszor sebességét ill. a ventillátorok sebességét, csendesebb üzem és a legenergiatakarékosabb klímaberendezés.

Több szoba klimatizálás? Igen! Egyetlen (multi) egy klíma kültéri egységre több beltéri egységet is rákapcsolhatunk. Általában 2-4-ig, de vannak nagyobb rendszerek is. Ezeknek komolyabb áraik vannak, de csak 1 kültéri van, nem díszíti sok gép a családi házat, nem egy karácsonyfában szeretnénk élni. Helytakarékosság, esztétika, zajvédelem.


A harmadik, amire érdemes figyelni azok, a szűrők. Többfajta szűrők vannak. Az alap a por, pollen és allergén anyagok szűrése és megkötése. Ezen kívül, vannak különböző füst és szagszűrők, plazmaszűrők, légállapot javítók stb.


A negyedik pontban a megvalósításról lesz szó. Ez függ az ügyféltől és a szerelőtől. Az ügyfél elmondja az igényeket. Pl.: 1 kültéri legyen és sok beltéri. Nem látszódjon a kültéri se és a beltéri se. Stb.

A szerelő felméri a helyszínt és az igényeket. Elmondja, hogy meg lehet-e valósítani vagy sem, és hogy mennyiért.

A helyiségben a légelosztás a legkedvezőbb legyen, az épületszerkezet a kivitelnek (fali, mennyezeti) megfelelő felerősítéshez elegendő erősségű legyen. A klímaberendezés elhelyezése olyan legyen, hogy a levegő ki- és beszívása akadálytalan legyen, ugyanakkor elegendő hely legyen a szervizelésre.

Lehetőség legyen a csapadékvíz minél rövidebb úton és legkevesebb iránytöréssel megoldható elvezetésére, a telepítés helyén ne érje a berendezést erős hőhatás, korróziót okozó gáz vagy gőz, mechanikai rezgés, nedvesség, csepegő vagy fröccsenő víz.

Gondoskodni kell a megfelelő villamos védelmet is ellátó tápkábel csatlakoztatásáról. A készülék kivitelétől (fali, mennyezeti, padló stb.) függően a levegő akadálytalan beszívásához és kifúvásához megfelelő oldaltávolságokra és magasságokra van szükség. Ezeket a gépkönyvben rendszerint előírják.

A beltéri egységek elhelyezése, legfontosabb szempontok

A fali, mennyezeti, valamint a légcsatornába építhető klíma beltéri egységeket a helyiség egyik oldalára szerelik fel, hogy a ventilátor ?átfújja? a levegőt a helyiség szemben lévő fala irányába. A kifúvott légáram útjában akadály ne legyen. Hosszú helyiségekbe több készüléket kell egy oldalon felszerelni, egyenletes elosztással.

Az ún. "kazetta"-készülékeket a mennyezet középpontjába (hosszú helyiségekben több készüléket, azonos területeket lefedve) célszerű telepíteni.

A kültéri egységek elhelyezése, legfontosabb szempontok

Az elhelyezésük tegye lehetővé, hogy a hideg levegő hozzávezetése és a felmelegedett levegő elvezetése akadálytalan legyen. A ?visszakeverés? a két légáram között ne jöhessen létre.

Olyan helyet kell választani, ahol sem a kifújt levegő, sem a zaj nem zavarja a szomszédokat. A talajnak (vagy a hordfalnak) megfelelő teherbírásúnak kell lennie. A klímaberendezés ne legyen kitéve szilárd szennyeződésnek (por, szálló anyagok), erős vízsugárnak, tűző napsugárnak stb.

Ahol nagyobb havazásokra lehet számítani, a készüléket a várható hómagasság fölé, de legalább, a talajtól 200 mm-re kell felszerelni. A hozzá kapcsolódó csövek és kábelek a legkevesebb iránytöréssel, biztonsággal legyenek vezethetők.

Illetéktelen személy vagy állat ne férjen a készülékhez. Elhelyezése - különösen épületre szerelve - esztétikailag elfogadható legyen. A kültéri és beltéri egység között lehetőleg minél kisebb legyen a szintkülönbség.

vissza a főoldalra


Bakos Róbert Elérhetőség:
Robivill Kft., Bakos Róbert ügyvezető, mobil: 20/4292-113
Iroda: 6000 Kecskemét, Szolnoki út 33., telefon,fax: 76/329-522, mobil: 20/3186-091, email: robivill@robivill.hu

Antispam