– villanyszerelés felsőfokon

Milyen klíma az ideális?

Klíma kiválasztási sajátosságok vásárlás előtt

Alapvetően a háztartási klímák öt jelentős főcsoportra, ezen belül többféle kategóriákra oszthatók, és ezek a berendezések különféle alkalmazási területen hasznosíthatók.

Mobil klíma

A legegyszerűbb klimatizálási módnak minden esetben a mobil klíma bizonyult. Telepítése szakember nélkül kivitelezhető, nincs helyhez kötve, variálható, könnyen kezelhető, egyszerű karbantartás, mosható váz, viszont nem jó az energia-kihasználása. A mobil klímákat csak egyetlen helyiség (kb. 30-40 m3-ig) kiszolgálására alkalmazzák.

A készülék az alábbi helyek légkondicionálására alkalmas: közepes méretű helyiségek (kb. 30-40 m3-ig) tetőtéri lakások, olyan helyiségek, amelyekben építészeti változásokat nem lehet végrehajtani, üdülőkben, hétvégi házakban, olyan szobákban, ahol a levegő változására érzékeny emberek tartózkodnak.

A mobil egycsöves klímaberendezéshez szükséges egy konnektor, és egy ablak a levegő kivezetését szolgáló cső számára. Ezen a csövön keresztül kerül ki a kondenzációs hő a helyiségből. A hűtésnél kivált kondenzvizet pedig egy kis tartály fogja fel amit a működéstől függően folyamatosan ürítenünk kell. A berendezés a szoba belső levegőjét keringteti és a lehűtött levegőt használja a kondenzátor hűtésére amit kidob a helységből a szabadba, ezért viszont nem jó az energia-kihasználása.

A mobil kétcsöves klímaberendezés esetében két fali kivezetés szükséges: egyik a külső levegő számára, a másik a felmelegített, eltávozó levegő számára, mivel a kondenzációs hő elvezetéséhez a helyiség levegője helyett meleg külső levegőt vesz igénybe. Így a készülék teljes hűtési teljesítménye a helyiségre fordítódik.

A mobil split klímaberendezések a mobil klíma berendezések közül a leghatékonyabb hűtést biztosítják. Hasonlóan a telepített split (osztott) klímaberendezésekhez ezek a berendezések is két részből állnak, egy beltéri illetve egy kültéri egységből. A két egység fixen össze van kötve, a kötés néhány típusnál oldható. A kültéri egységet a klimatizálandó helyiségből ki kell tenni, itt csak a beltéri egység maradhat.

Általábanezen berendezésekhez adnak tartó konzolt amire ráhelyezhetjük a kültéri részt. Mobil jellegük abból adódik, hogy amennyiben a kötést nem bontjuk meg, szakszerviz nélkül áthelyezhetjük a berendezést az egyik helyiségből a másikba.

Zajszintjük magasabb a telepített split klímákénál. A mobil klímaberendezéseket általában olyan helyre javasoljuk, ahol más típusú berendezés elhelyezésére nincs lehetőség.

Ablakklíma

Egyszerű kompakt dobozában tartalmazza a komplett hűtőkör minden elemét. Egyszerű mert az adott megkötésekkel egyszerű a telepítése, használata, karbantartása. Kompakt mivel tartalmazza mindazon fő elemeket, ami az automatikus működéshez kell; szakszerű beépítés után "csak" be kell kötni az elektromos hálózatba. Az ablakklíma egy műszaki kompromisszum, hasonló, mint a DVD lejátszó és a házi mozi közötti választás. Elvárásaink vele szemben leginkább az egyszerű kezelhetőség, szerelés, karbantartás és olcsó ár lehettek.

Előnye a készülék viszonylagos olcsósága, hátránya viszont, hogy csak ablakba szerelhető, s többnyire asztalos, lakatos és üveges szakember segítsége is kell a beépítéshez, ami többletkiadással jár. Ezek a berendezések meglehetősen zajosak, ezért igazán csak üzletek klimatizálásra alkalmasak. Érdemes megemlítenünk, hogy a modern típusok már kétirányú hőszivattyúként is tudnak működni, tehát átmeneti fűtésre is alkalmasak, akár 5 Celsius fokos külső hőmérséklet esetén is képesek a belső teret 21 Celsius fokosra felfűteni.

A levegő hőmérséklet csökkentésének, gépi hűtésének egyik egyszerű, kompakt készüléke az ablakklíma. Az emberi komfortérzet meghatározója egy helyiségben többek között a levegő minősége, melynek jellemzői a hőmérséklet, páratartalom, tisztaság, frisslevegő-tartalom, levegősebesség stb. Röviden mindaz, ami az érzékszerveinkre hat. A levegő hőmérséklet csökkentésének, gépi hűtésének egyik egyszerű, kompakt készüléke az ablakklíma: Nézzük meg először a fő elemeit, azok funkcióját, majd mire alkalmas, mit várhatunk el tőle, hova lehet beépíteni. A telepítésre minden forgalmazó megfelelő útmutatót ad, ezért arra nem térnék ki.

Hűtőkör elemei: kompresszor, kondenzátor, kondenzátorventilátor, hűtőközeg-adagoló, elpárologtató (levegőszűrővel, belső ventilátorral). A belső ventilátor keresztül szívja a levegőt a levegőszűrőn, elpárologtató hőcserélőn, majd visszavezeti a kifúvórácson keresztül a helyiségbe. A ventilátor általában több fokozatú. A levegőszűrő lehet normál vagy pollenszűrővel kiegészített.

Az elpárologtatón keresztül áramló levegő lehűl, és ha a felületi hőmérséklete alacsonyabb, mint a levegő harmatponti hőmérséklete, a pára (egy része) kicsapódik; ezt a csepegővizet el kell vezetni. (Néhány típusnál a cseppvizet átvezetik a kondenzátorhoz, ahol elpárolog.)

Az elpárologtatóban a felvett hőtől elpárolgott hűtőközeget a kompresszor komprimálja, és a kültérbe eső kondenzátoron keresztül leadja a környezeti levegőnek.

A hűtőközeg a hőleadás következtében cseppfolyósodik. A folyadék állapotú hűtőközeg ezután egy fojtáson (adagolón) áthaladva lehűl és belép az elpárologtatóba. Ezzel zárul a körfolyamat.


Ablakklímákra jellemzői - típustól és nagyságtól függetlenül:

  • nagy teljesítmény
  • tartósság, erős felépítés
  • könnyű karbantartás, mosható váz és motor
  • frisslevegő-keverési lehetőség
  • automatikusan ingázó levegőbefúvás (bizonyos típusoknál)
  • hőszivattyús fűtés lehetőség

A készülékek előlapja a klimatizált térben található, ez hűti és szűri a levegőt. A kondenzátorrésze a külső térbe nyílik, ahol a helyiségből elvont hőt leadja. Ez a helyiségnek a levegőjét mosható szűrővel tisztítja. Hőszivattyús típusoknál fűtéskor 1 kilowattos villamos teljesítménnyel, függően a külső, ill. a belső hőmérséklettől kb. 3 kW-nak megfelelő fűtési energia nyerhető. Ilyenkor az elpárologtató berendezés kondenzátorként működik. A kondenzvíz elvezetéséről ezeknél a berendezéseknél is gondoskodni kell.

Split klíma

Angol split szó osztottat jelent, egy kültéri és egy beltéri egységből áll. Alkalmazásuk kis létesítményekben, kevés helyiség esetén célszerű, hőmérsékletet és a páratartalmat lehet vele temperálni. Egy, illetve több helyiség egyidejű klimatizálására alkalmasak. A készülékek beltéri és kültéri egységekből állnak. A beltéri egység a szoba levegőjét hűtő elpárologtatót és a ventilátort tartalmazza. A kültéri egység a hűtő kompresszorból, a léghűtéses kondenzátorból, valamint különféle automatikaelemekből áll. Ezt az egységet az épületen kívül helyezik el. A két egységet a helyszínen hűtőközeg-vezetékkel kötik össze.

A beltéri egység hűtés üzemmódban a hideg levegőt vízszintesen, míg hőszivattyús készüléknél, fűtés esetén, a meleg levegőt lefelé irányítja. A klimatizált térben ezzel ideális légáramlást biztosít.vissza a főoldalra


Bakos Róbert Elérhetőség:
Robivill Kft., Bakos Róbert ügyvezető, mobil: 20/4292-113
Iroda: 6000 Kecskemét, Szolnoki út 33., telefon,fax: 76/329-522, mobil: 20/3186-091, email: robivill@robivill.hu

Antispam