– villanyszerelés felsőfokon

Érintésvédelem - megtörtént eset

Egy családi házban egy idős hölgy halálos villamos balesetet szenvedett. A hölgy fürdés után a szobában lévő olaj radiátorra terítette a vizes törülközőjét, hogy megszárítsa. Az olaj radiátor és az épületgépészeti rendes radiátor közé egy kis széket helyezett. A kis székre leült a hölgy, a lábát rátette az olajradiátorra és hátát a radiátornak támasztotta. Az olajradiátor meghibásodott (test zárlatos lett), a zárlati áram védelem nem működött.

Ebben az esetben megfelelő érintésvédelem esetén a kismegszakítónak le kellett volna kapcsolódnia. De nem ez történt, hanem halálos kimenetelű villamos baleset következett be. A helyszíni vizsgálat során megállapítható volt, hogy a létesített villamos hálózat érintésvédelme nem megfelelően lett kialakítva. A védővezető az egyik szoba dugaszoló aljzatába volt csatlakoztatva (a dobozban 6 szál vezeték volt), innen sorosan felfűzve volt csatlakoztatva a többi dugaszolóaljzat. A baleset oka egyértelműen a védővezető folytonosságának a megszakadása, a csavaros kötések lazulása oda vezetett, hogy a baleset helyszínén lévő aljzatnál már nem volt folytonos a védővezető.

Tanulság:

Ha olyan aljzatot látunk ahol a dugaszolóaljzat dobozában 6 szál vezeték van, ott kijelenthető, hogy a szerelés szakszerűtlen. Erre a helyes megoldás, hogy mélyített szerelvény dobozt használjunk és a dobozban kötelemmel kötést készítünk szakszerűen, így csak 3 szál vezeték marad. Vagy, minden dobozt külön csövezünk és huzalozunk. Továbbá minden esetben célszerű javasolni az építtetőnek kiegészítő érintésvédelmi eszközt beépítését. Jelen esetben egy Fi 40A, 30mA érzékenységű áramvédő kapcsoló beépítésével a baleset nem következet volna be.

Sajnos ma gyakorta lehet találkozni olyan villanyszerelési munkákat, amelyek nem felelnek meg a szakmai előírásoknak. Ezért javaslom csak jó, megbízható szakemberrel dolgoztassunk. A villanyszerelési munkák befejezésekor ragaszkodjunk az érintésvédelmi ellenőrzéshez, ezt írásban rögzítsük le az előírásoknak megfelelően. Szintén az előírásoknak megfelelően végeztessük el az időszakos felülvizsgálatot az előírt gyakorisággal. Ezzel a családunk villamos biztonságát, villamos balesetek elkerülését segítjük elő.

vissza a főoldalra


Bakos Róbert Elérhetőség:
Robivill Kft., Bakos Róbert ügyvezető, mobil: 20/4292-113
Iroda: 6000 Kecskemét, Szolnoki út 33., telefon,fax: 76/329-522, mobil: 20/3186-091, email: robivill@robivill.hu

Antispam