– villanyszerelés felsőfokon

Energiatakarékosság

Nem is gondolnánk, hogy a mai modern világ kedvelt készüléke a számítógép, milyen sok energiát fogyaszt, főleg ha amikor nem használjuk, és csak úgy magára hagyjuk . Általában bekapcsoljuk a számítógépet és a perifériákat (nyomtató, fax stb) amikor abbahagyjuk a rajta végzett tevékenységet egyszerűen ott hagyjuk órákig és más tevékenységet végzünk. A számítógép egy bizonyos idő után készenléti módba vált (ha ez be van állítva)

De az igazi megoldás ha kikapcsoljuk. Egy 300 W-os készülék 5 órai üresjáratban fölöslegesen 1500 Wh-t fogyaszt 1 hónapban az 45 KWh. Egyszerűen egy kapcsolós elosztóval az összes készüléket lekapcsolhatjuk, ha már nem használjuk azokat. Ugyan így minden távirányítóval rendelkező készülék 5-10 Wh készenléti teljesítményt fogyaszt (TV, rádió, DVD) ha nem kapcsoljuk ki. Ha csak a távirányítóval, akkor bizony egy-két energiatakarékos égő fogyasztását eszik meg anélkül, hogy hasznunk lenne belőle.

Az újabban divatos halogén spot lámpák, nem hogy csökkentették volna az energia felhasználást de jelentősen megnövelték. Ott ahol egy konyhában mennyezeten elhelyezett 60 W-os égő megfelelő fényt adott, most a beépített szekrényeknél 3-5 db 50 W-os halogént szereltetnek. 60 W helyett 250 W-t a beépített teljesítmény.

A fogyasztáshoz képest alig észrevehető a megvilágítás növekedése, a divatot meg kell fizetni, sokkal többe kerül az alkatrész + több lesz a villanyszámlánk.

Nem árt ha a régi villamos hálózatunkat időnként átvizsgáltatjuk, sok probléma forrása a vezetékek nem megfelelő keresztmetszete, valamint a dobozokban lévő kötések nem megfelelő összekötése. A laza, sodrott csatlakozások melegszenek, azonkívül hogy tűzveszélyes, a nagyobb ellenállás miatt az energia egy része melegedés formájában elvész. A készülékek szenvednek, mivel a feszültség lecsökkenhet 10-20 V-ot is. Ez észrevehető pl: az égők időnkénti elhalványulásában.

Ugyan így a biztosítékoknál is, ha régi elavultak vagy nem kellően vannak meghúzva a csavarok, szintén melegedés és energia veszteség lép fel. Ha fontos a pénztárcánk, ne hagyjuk!

A kiszolgált elöregedett gumiszigetelésű vezeték, zárlati hiba forrása lehet és egyben balesetveszélyes is. A szigetelési hibán át, szivárgó áram folyik, amelyet a fogyasztásmérő mér, a fogyasztó pedig fizet érte.

Az elhasználódott gumiszigetelésűés valószínűleg alumínium erű vezeték, feltehetően védőcsőben van, amelyből a vezeték többnyire könnyen kihúzható, és helyére valószínűleg ugyancsak könnyen elhelyezhető, a régi gumiszigetelésű vezetéknél kisebb helyigényű rézerű műanyag szigetelésű új vezeték.

u.i.: A TV fogyasztása naponta kb. 2 kWh, havonta kb. 60 kWh, évente kb. 720 kWh (720*aktuális fogyasztási ár). Ha nem nézi senki, vagy elutazik a család, kapcsolja ki. Energiát és pénzt spórolhat vele.vissza a főoldalra


Bakos Róbert Elérhetőség:
Robivill Kft., Bakos Róbert ügyvezető, mobil: 20/4292-113
Iroda: 6000 Kecskemét, Szolnoki út 33., telefon,fax: 76/329-522, mobil: 20/3186-091, email: robivill@robivill.hu

Antispam