– villanyszerelés felsőfokon

Energetikai hatásfok, vagyis mi az a jóságfok (COP; EER)?

Az első dolog a gazdaságossági számítás. A magas hatékonyságú rendszerek csökkentik az energiafelhasználást, ezáltal a felhasználási költségeket. Nem is gondolná az ember, hogy Magyarországon háztartásunk energia felhasználásának több mint 70%-át lakásunk fűtésére-hűtésére fordítjuk. Csupán a fennmaradó 30% energiát használjuk autózásra, főzésre, illetve melegvíz-készítésére.

A modern épületek hőszükséglete az új és egyre újabb hővédelmi szabványoknak megfelelően használt hőszigeteléssel egyre csökken. A hűtési berendezés teljesítményének igazítása a konkrét igényekhez egyben a környezet védelmét is szolgálja. Ezeknél az épületeknél másképpen kell megválasztanunk a felhasználandó energiát, melyhez más hűtés méretezési eljárás is járul.

Lakásklimatizálás során az energia megtakarítást számítások alapján elvégezhetjük. Ezt természetesen mindenki maga is elvégezheti, itt csupán néhány adatnak kell segítségképpen rendelkezésre állni. Mint tudjuk a lakásklíma berendezés villamos energiát használ fel hűtéséhez, de nem mellékes, hogy mennyit.

Mérőszám, melynek értéke hűtő-fűtő klímaberendezéseknél került meghatározásra, fűtésnél a COP (Coefficient Of Performance), hűtésnél az EER (Energy Efficiency Ratio) elnevezés használatos. Az energiacímke egy az EU által alkalmazott minősítési rendszer. Ennek meghatározását a klímaberendezés gyártóitól is megköveteli a törvény, amely szigorú szabályokhoz kötött.

Mit jelent a COP?

A COP egy mérőszám, mely a hűtő és fűtő rendszerek energiahatékonysági mutatója. Klímaberendezések esetében a hőszivattyús (azaz fűtő funkcióval is rendelkező) berendezések kapcsán "fűtési jósági fok"-nak is hívjuk. Értéke a leadott fűtőteljesítmény (adott környezeti hőmérsékleten) és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosa. Innen a dimenziója (W/W). Minél magasabb ez az érték, annál jobb hatásfokú tehát adott fűtési feladat ellátásához kevesebb áramot felhasználó, így energiatakarékosabb a berendezésünk.

Mit jelent az EER?

Az EER érték hűtési üzemmódban, adott környezeti hőmérsékleten utal klímaberendezés hatásfokára. Hűtési jósági foknak is nevezzük. Ez a szabvány érték azt mutatja meg, hogy a légkondicionáló berendezés adott elektromos energia felvételnél milyen hűtőteljesítménnyel bír. Az EER a hűtőteljesítmény és az elektromos teljesítményfelvétel hányadosa. Az EER az egyik legfontosabb jellemzője a légkondicionálóknak és egyben az energiaosztály meghatározója. Az energiaosztály jelölésére az energiacímke szolgál és szabvány szerint meghatározott formája van. Jól szemlélteti az adott légkondicionáló műszaki színvonalát, leegyszerűsítve, a magasabb jósági fokú klíma a jobb! A klímaberendezést energiatakarékosságuk szerint "A"-tól "G"-ig terjedő skálán helyezik e.vissza a főoldalra


Bakos Róbert Elérhetőség:
Robivill Kft., Bakos Róbert ügyvezető, mobil: 20/4292-113
Iroda: 6000 Kecskemét, Szolnoki út 33., telefon,fax: 76/329-522, mobil: 20/3186-091, email: robivill@robivill.hu

Antispam